Risen fansite - návody, novinky, wallpapery, screenshoty, tipy a triky
r1 r2 r3 fórum

Interview se společností CENEGA

Vydáno: 4.6.2009

Toto interiew vzniklo v půlce května 2009 po ohlášení distributora Risen v ČR, kterým je společnost CENEGA. Děkujeme Chalidu Himmatovi za obsáhlé odpovědi a celé společnosti za rychlé a vstřícné jednání.

Risen.cz: Dobrý den, děkujeme, že jste si na nás hráče udělali čas. Půjdeme rovnou k věci. Jak jste se dostali k distribuci hry Risen? Sérii Gothic, kterou vývojáři Risenu - Piranha Bytes - prosluli, u nás vydává společnost SevenM. Bylo její jméno také ve hře o distribuci Risen?
Nebylo, protože zahraničním distributorem pokračování série Gothic s novým názvem Risen je společnost Koch Media/Deep Silver. Původní Gothic vycházel pod značkou JoWood, kterou u nás zastupovalo právě SevenM. Cenega je přitom dlouholetým partnerem Koch Media, byli jsme tedy první a hlavními adepty na licenci hned od prvních jednání. Tehdy se mimochodem hra ještě nejmenovala Risen, ale pracovali jsme s názvem Titans.
Risen.cz: Je to už nějaký pátek, co se na Internetu objevily zprávy o vydání Risen v září tohoto roku. Víme, že Vy v tom hlavní slovo nemáte, ale přesto, co k tomu můžete říci?
Osobně jsem Risen již před pár měsíci testoval a musím říct, že už tehdy vypadala hra z té nejtěžší části hotová (kompletní svět, všechny charaktery + monstra, velká část dialogů a questů, atd..). Letošní termín vydání je tedy snad jistotou, ovšem jestli tomu bude již v září, nedokážu zaručit.
Risen.cz: Internetové obchody informují, že hra bude vydána s českými titulky. Byl nebo je ve hře i eventuální český dabing?
Česká republika je poměrně malým trhem a náklady na dabing podobně rozsáhlé hry představují zásadní položkou v P&L. Navíc přínos a vliv na samotný prodej je diskutabilní, protože stále se najde spousta hráčů preferujících původní znění s CZ titulky.
Risen.cz: Kdy začnou práce na češtině? Bude verze pro české hráče vydána současně s originální německou nebo mezi nimi bude nějaká prodleva?
Na českém překladu jsme začali pracovat před několik dny a pevně věříme, že u nás CZ verze vyjde ve stejném termínu, jako tomu bude vy zbytku EU.
Risen.cz: Měla-li by hrozit nějaká prodleva mezi vydáním ve světě a české verze u nás, budete nejdříve distribuovat verzi (nejspíše) anglickou a češtinu pak dáte zákazníkům k dispozici dodatečně?
Distribuci anglické verze neplánujeme, podobné aktivity se u nás neosvědčily. Kdo chce anglickou verzi, může si ji v dnešní době bez problému koupit na internetu. Naším cílem je vydat CZ verzi v takovém termínu, aby hráči nemuseli závistivě koukat na své zahraniční kolegy.
Risen.cz: V případě, že by se hlavní autoři hry a hlavním vydavatelem rozhodli pro vydání sběratelské edice, mohou se na ně těšit i tuzemští hráči?
V současné době se nemůžeme ke sběratelské edici vyjadřovat, ale bude-li to možné, určitě vydáme limitovanou edici i u nás. Fanoušci RPG her podobné věci vyžadují a Risen jich má již teď opravdu hodně.
Risen.cz: Jaký vůbec máte vy názor na hru Risen? Myslíte si, že to bude hra, která bude kvalitou sahat na paty prvních dvou dílů série Gothic? A nebo to bude hra, která "vydělá hodně peněz", ale kvalitativně to již nebude tak slavné jako Gothic 3?
Na Risen se opravdu moc těším, protože jsem velkým fanouškem série Gothic a všechny předchozí díly jsem několikrát dohrál. Risen jsem před časem krátce testoval a hned na první osahání bylo zřejmě, že je to starý dobrý Gothic! Zpracování ostrova bylo nádherné, příběh zajímavý a plný zvratů a svoboda pohybu přesně taková jakou fanoušci Gothic potřebují. Za hrou stojí autoři původní série, kteří tentokráte nejsou svázání šibeničním termínem ze strany vydavatele a mohou se tak opravdu věnovat dokončení svého díla v takové podobě jakou si zaslouží. Jsem si jistý tím, že Gothic (myšlen nejspíše Risen, pozn.red.) bude opravdu dobré RPG, ale jestli vydělá hodně peněz je otázkou. Dnešní doba nahrává spíše rychlokvašným střílečkám a rozsáhlé RPG hry nejsou vyloženě kasovními trháky.

Chalid Himmat



Gothicz.net | Gamefan.cz | © Kamil Krásný & Paulie & Jémák 2007-14 TOPlist