Risen fansite - návody, novinky, wallpapery, screenshoty, tipy a triky
r1 r2 r3 fórum
Interview s Ralfem Marczinczikem

Vydáno: 16.4.2008
Překlad: Paulie
Zdroj: přeloženo z http://worldofpiranha.de/

Piranha Bytes si vysloužily svou reputaci s RPG titulem Gothic. Tato unikátní hra si získala srdce hráčů nejprve v Německu a později i v okolí. Využitím stejných principů vytvořili pokračování - Gothic 2, který měl na hráče stejný efekt. Přídavek, Noc Havrana, byl taky velmi dobře přijat. Na křídlech úspěchu oznámili Piranha Bytes třetí část příběhu o Bezejmenném hrdinovi. Tentokrát si ale Piraně ukously příliš velké sousto. Když vyšel Gothic 3, reakce se různili, ale jedno bylo jasné. Gothic 3 není hrou, kterou hráči očekávali. Svým způsobem úžasná hra, která byla zamořena spoustou problémůrole playing game od mizerné optimalizace, problémů se stabilitou a much až po absenci uvěřitelného příběhu Naštěstí obchodní značka Gothic série - ručně dělaný svět, byl lepší než kdy předtím. Ale jedna vlaštovka nedělá léto.

Vše šlo z kopce a kdysi neoddělitelní partneři, Piranha Bytes a JoWood, vyrazili oba jiným směrem. Vývoj čtvrtého dílu série byl svěřen jinému vývojáři - Spellbound Entertainment. Piranha Bytes se rozhodli vyvíjet novou hru pod prozatímním názvem Projekt RPB.

Měli jsme příležitost mluvit s jedním ze členů Piranha Bytes, který odpovídal na naše otázky o sérii Gothic a Projektu RPB.

Můžeš se prosím představit našim čtenářům a říci nám něco o své minulosti a o své práci v Piranha Bytes?
Jmenuji se Ralf Marczinczik a pracuji jako Artdirector. Jsem zodpovědný za veškeré koncepty nákresů, nějaké texturování a hodně marketingu. Má práce je velmi úzce spjata s našimi gamedesignéry a tvůrci monster, postav a prostředí pro RPB.
Hodně RPG hráčů si velmi oblíbilo sérii Gothic. Co bylo určujícími silami, které udělaly hru tak úspěšnou?
Předpokládám, že to uzavřený systém uvěřitelného světa, kde jste mohli na chvíli ztratit sami sebe a zajímavé postavy jsou hlavní dva z důvodů, na které apeluji. Všechny postranní informace o náboženských skupinách a vírách byly pečlivě vyloženy před tím, než jsme začali s hrou. Myslím, že tento druh důkladnosti platí dobře na všechny hráče.
Je všeobecně známo, že Gothic 3 nesplnil očekávání. My souhlasíme s tím, že je to i přesto stále dobrá hra, ale né tak dobrá, jak jsme čekali. Myslíš, že důvod proč Gothic 3 neuspěl je kvůli odlišnosti od prvních dvou dílů?
Hodně z toho má co dělat se základním designem hry. Rozměr herního světa byl enormní a tak příběh byl tak nějak roztroušen do celého velkého světa. Taky nebylo dost času otestovat hru pořádně a po "master” fázi (vše velmi dobře zdokumentováno na http://forum.worldofplayers.de/forum/forumdisplay.php?s=&forumid=98 ). Celý tým strávil týdny po vydaní hry diskuzí s komunitou o všech věcech, které nefungovaly tak, jak se očekávalo. Ale nebylo to vše ztraceno a beznadějné.
Před pár dny Piranha Bytes a JoWood oznámily, že všechny neshody z minulosti jsou urovnány. Jsem rádi. Je možné, že se dočkáme nějaké kooperace mezi jednotlivými společnostmi jako například návrat Piranha Bytes ke Gothic sérii?
Nic není v tuto chvíli plánováno. Dohoda dovoluje oběma ex-partnerům pracovat na vlastních projektech bez zásahů. A to nás velice těší.
Jaký je tvůj názor na Spellbound Entertainment? Budou schopní vytvořit hru, která zůstane věrná sérii a fanouškům?
Vlastně je mám profesně celkem rád. Je to dobré studio. Není to lehký projekt - musíte k nim mít úctu za to, že se toho chopili. Jsou schopní a v minulosti dělali solidní hry. Takže jsme hodně zvědaví, co udělají s charaktery a herním světem našich her.
Můžeš nám říct něco o Projektu RPB? Co to bude za hru?
Je to nové single player RPG (RPB je legrační zkratkou role playing game a PB - Piranha Bytes). Svět bude opět hladký a budete si muset proklestit svou cestu vzhůru k objevům nových a nových tajemství světa, ve kterém žijete. A kromě toho se dočkáte velmi dobrého a doufejme nečekaného příběhu zamíchaného do hry.
Jaký je současný stav vývoje? Jak daleko jste se dostali s RPB Projektem?
V současné době máme hrubý model. Jednotlivé části jsou hratelné, spousta featur jako soubojový systém jsou ve fázi dolaďování a dokončování.
Jaký využíváte engine - Genome Engine z Gothicu 3 nebo jste vyvinuli nový?
Začali jsme od píky - takže většina musela být vyvíjena doma. Samozřejmě jsme dospěli k vylepšením dobře stanoveného middleware jako například zvukový systém fmod.
V předchozích interview zaznělo, že Project RPB bude podobný Gothicu I. Mohl by jsi to rozvést?
Ptali jsme se sami sebe, "co dělá Gothic tak populární hrou?" Tak jsme zkusili zakomponovat některé prvky, který zdá se fungovaly v náš prospěch: menší svět, jasně určené skupiny a kultury NPC charakterů a větši motivace pro hráče.
Jak bude hra vypadat? Opravdu bychom chtěli vidět víc ručně dělaného světa, jaký byl Gothic sérii.
No - dočkáte se ho! Pro nás žádný generovaný svět. Ne pane. Znovu, vše je ručně dělané a umístěné. A máme pár grafiků-umělců jako Saschu Henrichsa, který má úžasný cit pro přírodní objekty, jako kameny rostliny atd.
Soubojový systém Gothicu 3 sklidil vlnu negativních kritik. Změnili jste něco? A jak bude vypadat soubojový systém v Projektu RPB?
Mike Hoge, náš šéf designer vytvořil od základu nový soubojový systém. Kritici Gothicu 3 na něj měli velký vliv. Teď vypadá velmi spokojen s výsledky - doufejme, že hráči budou také.
A co vývoj charakterů? Mohl bys to nějak rozvést?
Je to mnohem silnější - a zvraty v příběhu budou mnohem zajímavější. A dočkáte se více žen! Konečně!
Kdy můžeme očekávat nové informace a materiály k Projektu RPB?
Kolem E3 - a GC v létě.
Něco, co by jsi chtěl dodat?
Máme velmi aktivní komunitu a opravdu osobně odpovídáme na otázky o hře a herním průmyslu. Můžete nás zde najít v němčině a v angličtině: http://www.worldofpiranhabytes.de/



Gothicz.net | Gamefan.cz | © Kamil Krásný & Paulie & Jémák 2007-14 TOPlist